Helppo tapa suojata yrityksesi verkko – mikä ihmeen palomuuri?

Nykypäivänä enemmän ja enemmän digitalisoituvassa maailmassa, tietoturva on tärkeämpää kuin koskaan. Olitpa sitten yksityishenkilö tai yritys, verkkohyökkäysten riski on todellinen.
Palomuuri on yksi keskeisimmistä suojautumiskeinoista, mutta mikä se oikeastaan on ja miksi sen käyttö kannattaa?

Mikä palomuuri?

Palomuuri on kuin digitaalinen portinvartija. Se päättää mitä verkkoliikennettä pidetään vaarallisena ja mikä saa kulkea vapaasti. Näin se suojaa tietokoneen tai verkon luvattomalta käytöltä ja haitalliselta verkkoliikenteeltä.

Sen päätehtävä on estää virusten, haittaohjelmien, hakkerien ja muiden kyberuhkien pääsy verkkoon tai laitteisiin sekä suodattaa ei-toivottu liikenne pois.

Palomuuri perustuu sääntöihin ja käytäntöihin, jotka määrittelevät millainen liikenne on sallittua ja mikä taas estetään. Näitä sääntöjä voidaan muokata käyttäjän tai järjestelmänvalvojan tarpeiden mukaan. Näin rajoitetaan ja hallitaan tietoliikennettä yksityisen verkon ja julkisen internetin välillä, estäen asiattoman pääsyn ja mahdolliset hyökkäykset.

Lisäksi palomuuri auttaa havaitsemaan ja estämään sisäverkon poikkeavuuksia ja mahdollistaa turvallisen etäyhteyden esim. VPN:n avulla.

Yleisiä toimintoja:

  • Estetään epäilyttävät yhteydet tai IP-osoitteet
  • Sallitaan vain tietyt sovellukset tai portit
  • Kirjataan epäilyttävää toimintaa analysointia varten

Mikä tekee palomuurista niin tärkeän yritykselle?

Palomuurista tärkeän tekee sen kyky toimia ensimmäisenä ja tehokkaimpana puolustuslinjana kyberuhkia vastaan. Suojaamattomat verkot ovat alttiina kaikelle liikenteelle, joka yrittää päästä järjestelmän sisälle.

Palomuuri valvoo ja suodattaa kaiken saapuvan ja lähtevän verkkoliikenteen, estäen haitallisen liikenteen, kuten virukset. Näin saadaan suojattua niin yksityishenkilön, kuin yrityksenkin arvokkaat ja arkaluontoiset tiedot luvattomalta käytöltä, tietomurroilta ja muilta vahingoilta.

Hyvä huomioida:

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mikään muuri ei pitele kaikkia hyökkäyksiä. Palomuuri valvoo ja säätelee verkkoliikennettä ennalta määriteltyjen sääntöjen mukaan. Se ei valitettavasti tunnista kaikkia uhkia, ellei se ole osa laajempaa suojausjärjestelmää, joka havaitsee ja estää tunkeutumisen, kuten esimerkiksi IDS/IPS-järjestelmä. Mikäli hyökkäys näyttää sallitulta liikenteeltä, palomuuri päästää sen läpi.

Palomuurin tehokkuus riippuu siitä, miten se on konfiguroitu, mitä sen ympärille rakennetaan ja millaista liikennettä se suojaa.

Palomuurin ylläpidosta on hyvä pitää huolta, sillä se on olennainen osa tietoturvaa. Se varmistaa verkon suojauksen ajantasaisuutta ja tehokkuutta muuttuvia uhkia vastaan. Palomuuri voi jäädä haavoittuvaiseksi ilma säännöllistä ylläpitoa. Tämä taas altistaa verkon hyökkäyksille ja tietomurroille.

Palomuurin säännöt ja asetukset voivat olla monimutkaisia ja väärin määritettyinä ne voivat avata verkkoon turhia reikiä tai estää tarpeellista liikennettä. Nämä säännöt kannattaa visualisoida ja esittää selkeästi virheiden ehkäisemiseksi.

Tässäkin tapauksessa ohjelmistopäivitykset on syytä muistaa. Päivitykset estävät haavoittuvuuden uudenlaisille hyökkäyksille. Päivitysten viivästymisen vuoksi, suojaus ei välttämättä ole ajan tasalla ja verkko jää alttiiksi hyökkäyksille.

Yhteenveto:

Palomuuri ei ole vain tekninen termi. Se on tärkeä osa kyberturvaa, joka voi estää vakavat vahingot. Riippumatta siitä, käytätkö verkkoa työhön, opiskeluun tai viihteeseen, palomuuri on ensimmäinen puolustuslinja internetin vaaroja vastaan.

Mutta tietoturvassa pelkkä palomuuri ei riitä. Se ei pysty yksin taistelemaan kaikkia uhkia vastaan. Tämän lisäksi tarvitaan mm. virustentorjuntaohjelma. On siis tärkeää, että palomuuri ja muut turvaohjelmat, hankitaan osaavalta taholta.

Jaa artikkeli

Lisää ajankohtaisia artikkeleita