Näin pienennät digitaalista hiilijalanjälkeä

Harva tulee ajatelleeksi, että internetilläkin on hiilijalanjälki. Pienillä arjen teoilla voimme pienentää ympäristökuormitusta. Digitaalisuuden aiheuttamaa ympäristökuormitusta verrataan usein lentoteollisuuden päästöihin. Joissakin arvioissa internetiä on verrattu maailman neljänneksi eniten päästöjä tuottavaan valtioon.

Internetin kasvihuonekaasupäästöt muodostuvat pääasiassa kahdesta osa-alueesta: fyysisten laitteiden ja palvelinten valmistuksesta sekä käytössä olevien laitteiden ja palvelinten toiminnasta. Esimerkiksi jokainen yksittäinen hakukoneella tehty haku työllistää useita servereitä.

On arvioitu, että esimerkiksi yksi Google-haku tuottaa 0,2–7 grammaa hiilidioksidia. Samansuuruiset päästöt aiheutuvat, kun ajetaan henkilöautolla 16 metriä. Vastaavasti viisi minuuttia sosiaalisen median selailua päivässä tuottaa noin 20 kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Tämä vastaa 85 kilometrin ajomatkaa autolla.

Lue lisää internetin hiilijalanjäljestä esimerkiksi Climate Caren –raportista (englanniksi).

Pienet, mutta tärkeät teot

Suomalaisten tarkkaa osuutta hiilijalanjäljestä on hankala arvioida, sillä suurin osa päästöistä syntyy muualla kuin kotimaassa. Osallistumme kuitenkin ympäristön kuormitukseen kuluttamalla dataa ja erilaisia digitaalisia laitteita. Viime vuosina kulutus on kiihtynyt ja sen ennustetaan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa.

Pääasiallinen vastuu hiilijalanjäljen ja ympäristökuormituksen pienentämisestä on aina yhteiskunnallisilla päättäjillä ja isoilla toimijoilla, joiden tekemillä ratkaisuilla on suurin vaikutus. Pienetkin teot ovat kuitenkin merkittäviä. Jokainen voi muutamalla helpolla muutoksella osallistua hiilijalanjäljen pienentämiseen – ja siinä samalla myös omien tottumusten parantamiseen!

Kolme vinkkiä digitaalisen hiilijalanjäljen hillitsemiseen1.

  1. Huolla, kierrätä ja osta käytettyä

Digitaaliset laitteet, kuten tietokoneet, padit ja älypuhelimet ovat ympäristön näkökulmasta melkoisia materiaalisyöppöjä. Laitteiden valmistamiseen käytettävät mineraalit, kuten koboltti, louhitaan kaivoksissa, joiden toimintaan liittyy valtava määrä niin ympäristön kuin ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisia tekijöitä. Tämä tekee digilaitteista ekologisesti ja eettisesti kalliita tuotteita.

Siksi onkin suositeltavaa, että laitteita korjataan ja huolletaan mahdollisimman pitkälle. Aina ei ole tarpeellista myöskään ostaa uutta. Nykyään on saatavilla kunnoltaan moitteettomia ja huollettuja käytettyjä laitteita luotettavilta jälleenmyyjiltä. Kun oma, vielä toimiva laite käy tarpeettomaksi tai on välttämätöntä uusia, on kannattavaa laittaa se kiertoon.

Ole tarkkana laitevalmistajien vastuullisuuden kanssa. Osta vain valmistajilta, jotka ovat sitoutuneet kestävyyteen ja vastuullisuuteen omassa toiminnassaan. Hinnaltaan halvat laitteet ovat usein ympäristön kannalta kaikkein kalleimpia.

  1. Järkevöitä internetin käyttöä

Onko sinulla tapana selata somet ja sähköpostit monta kertaa päivässä ilman mitään erityistä syytä? Teetkö paljon hupihakuja Googlessa? Nämä ovat tapoja, jotka ovat kannattavaa muuttaa paitsi ympäristön takia, myös oman elämänlaadun parantamiseksi.

Jatkuvat hakukyselyt vievät paljon energiaa. Käytä hakukentän sijaan suoria verkkosivujen osoitteita aina, kun mahdollista. Jos jokin sivusto on ahkerassa käytössä, on suositeltavaa tallentaa sen kirjanmerkkeihin.

Lyhyiden asioiden hoitamiseen kannattaa sähköpostin sijaan käyttää tekstiviestejä tai muita pikaviestimiä. Vältä turhien liitetiedostojen lähettämistä ja suosi isompien kuvien jakamisessa erilaisia tiedostonjakopalveluita, kuten Google Drivea, iCloudia tai Microsoftin OneDrivea.

Internetyhteyden laadullakin on merkitystä. Suomessa kulutetaan mobiilidataa asukasmäärään suhteutettuna eniten maailmassa. Taustalla on Suomen halu olla edelläkävijä mobiiliverkkojen rakentamisessa ja liittymät, joihin sisältyy rajaton määrä mobiilidataa.

Suosi kiinteää internetyhteyttä ja wifiä aina, kun sellainen on käytettävissä. Mobiiliverkot ovat energiatehokkuudeltaan kiinteitä verkkoja huomattavasti huonompia. Valokuituliittymän kautta internetiä käytettäessä energiaa kuluu huomattavasti vähemmän verrattuna mobiiliverkon kautta käytettäessä, koska internetliikenne kulkee valopulsseina valokuidussa suoraan kohteeseen, eikä sitä lähetetä mobiiliverkon tapaan ilmaan useiden neliökilometrien alueelle.

  1. Rajoita ruutuaikaa ja karsi ylimääräiset energiasyöpöt

Suomalaiset katsovat runsaasti videoita netissä. Videoiden katsominen aiheuttaa suurimman osan, jopa 78 prosenttia, maailman verkossa tapahtuvasta liikenteestä ja tuottaa vuosittain 300 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. 87 tuntia videoiden katselua netissä tuottaa päästöjä yhtä paljon kuin lentomatka Helsingistä Tukholmaan.

Punnitse tarkkaan, mitä netistä on tarpeellista katsella ja missä. On muitakin tapoja viettää aikaa kuin videoiden katselu, erityisesti silloin, kun se tapahtuu mobiiliyhteyden varassa. Ruutuajan rajoittamisella on runsaasti myös terveydelle suotuisia vaikutuksia.

Turhaa energiankulutusta voi välttää vanhoilla yksinkertaisilla kikoilla: älä jätä laturia turhaan seinään, käytä tietokoneessa virransäästötilaa ja sulje mobiililaitteesta kaikki käyttämättömät sovellukset. Pilvipalveluissa kannattaa suosia palveluntuottajaa, joka käyttää palvelinten pyörittämiseen uusiutuvaa energiaa.

Jaa artikkeli

Lisää ajankohtaisia artikkeleita