Avoin kuitu -mallin markkinoinnissa johdetaan kuluttajia harhaan

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilaisen mukaan maailmalla on vuosia rakennettu avoimen palvelumallin mukaisia valokuituverkkoja, jotka Suomessa on nimetty Avoin kuitu -termillä.

”Tässä verkon rakentaja tekee sopimukset internet-palveluntarjoajien kanssa, ja asiakas voi valita listalta haluamansa toimittajan. Itse valokuituverkko ja siihen liittyvä palvelualusta on verkon rakentajan hallinnoima ja siten yhtä suljettu fyysinen verkko, kuten vesijohto-, viemäri- tai sähköverkko. Asiakas maksaa valokuidusta aina sille, joka verkon on rakentanut, vaikka vaihtaisi palveluntarjoajaa”, toteaa Matilainen.

Asian yksinkertaistamiseksi verrataan vielä suurimmasta osasta kotitalouksia löytyvää sähköverkkoa valokuituverkkoon. Sähköverkon toimittaja tarjoaa kuluttajalle sähköliittymän, ja itse sähköenergia ostetaan toiselta toimijalta. Avoimen kuidun mallissa valokuituverkossa on myös kaksi toimijaa, joista toinen on verkon rakentaja, jolle kuluttaja maksaa verkon ylläpidosta – siltikin, vaikka vaihtaisi palveluntarjoajaa. Palvelut, esim. netti ja kaapelitelevisio, on mahdollista valita toiselta toimijalta.

Matilaisen koko kirjoituksen voit lukea täältä.

Valokuitukaivuut

Jaa artikkeli

Lisää ajankohtaisia artikkeleita