Vesilahdella ensimmäiset asiakkaat saaneet valokuituliittymän käyttöönsä

Ensimmäisiä tilaajaliittymiä on kytketty käyttöön kesäkuussa Narvan alueella. Lennu (ent. IPP) järjesti ensimmäisen infotilaisuuden Vesilahdella valokuituverkon rakentamisesta helmikuussa 2023 ja sen jälkeen Lennua on nähty sekä kirkonkylän torin tapahtumissa että kyläkohtaisissa kuituilloissa. Narvalainen Arto Helo, joka on jo saanut Lennun valokuidun käyttöönsä, kertoi kuulleensa valokuidusta viime vuoden kuituillassa, missä kerrottiin mahdollisuudesta hankkia valokuitu ja vieläpä edullisesti 300 € liittymishinnalla.

”Tilaisuuteen saapui niin paljon väkeä, että kaikki eivät mahtuneet kuituillalle varattuun tilaan. Itse sanoin naapurille, että kirjaa ylös tilaisuuden ydinkohdat ja kertoo niistä sitten myöhemmin. Itseasiassa meillä on sellainen WhatsApp-ryhmä lähinaapureilla ja sinne sitten naapuri kertoili tilaisuuden annin ja siitä se sitten lähti etenemään”, muistelee Arto vuoden takaista valokuidun infotilaisuutta.

Arto on aina ollut valokuidun kannattaja. Hän toteaakin, että valokuitu on aina ollut ainoa oikea yhteysmuoto nettiin. Hän kertoo kysyneensä asiasta jo lähes 10 vuotta sitten eräältä tunnetulta operaattorilta, mutta hinta oli aivan posketon, vaikka valokaapeli oli silloin jo kilometrin päässä asunnosta. ”Hinta oli siis kymmeniä tuhansia. Toki teiden alitustekniikkakin on kehittynyt niistä ajoista, mutta oli silloin poskettoman kallis. Olisin tuolloin valmis ollut maksamaankin muutaman tuhannen, mutta liika on liikaa”, toteaa Arto.

Valokuitu tarjoaa huomattavan nopean tiedonsiirron ja se onkin paras valinta, kun nettiyhteyden halutaan olevan varmatoiminen, häiriötön ja nopea. Vesilahdelle on mahdollista tilata jopa 10G valokuituyhteys, joka on tarkoitettu erittäin vaativalle käyttäjälle. Yleisimmät käyttötarkoitukset valokuidulle ovat työt (esim. kaistaa vaativat videopalaverit), pankki- tai terveydenhuollon asiointi sekä viihdekäyttö (pelaaminen ja suoratoistot). Näihin riittää mainiosti joko 100M tai 1000M valokuituyhteys.

Arto kertoo valokuidun tilaamisen olleen erittäin yksinkertaista. ”Sähköpostiin tuli informaatiota ja ohjeita, miten homma hoituu”, sanoo Arto. ”Omalla kohdallani kaivuut ja asentaminen sujuivat erittäin hyvin, koska aikoinani kun remontoin taloani nykyaikaiseksi (100 vuotta vanha hirsirunkoinen talo), katsoin tuolloin jo tulevaisuuteen ja rakensin taloon sisäisen Ethernet-verkon ja kaivoin valmiiksi putkia, missä oli mahdollista tuoda erilaisia kaapeleita sisälle tekniseen tilaan. Tämä siis jo 20 vuotta sitten”, kertoo Arto.

Jaa artikkeli

Lisää ajankohtaisia artikkeleita