Netiketti – 5 vinkkiä turvallisempaan netin käyttöön
Netiketillä tarkoitetaan asiallista ja toisia huomioivaa käyttäytymistä internetissä ja sosiaalisen median alustoilla. Netikettiä hyödyntämällä netissä asioiminen on paitsi turvallisempaa, myös miellyttävämpää itselle ja muille. Netiketti myös suojaa käyttäjää yleisimmiltä internetissä vaanivilta uhkilta, kuten tietosuojamurroilta.
Miksi netikettiä tulisi noudattaa?
Ilman sääntöjä internetistä tulee hyvin nopeasti turvaton paikka. Siksi useimmat palveluntarjoajat edellyttävät netiketin noudattamista. Netiketin noudattamatta jättäminen johtaa monenlaisiin ikäviin lieveilmiöihin, kuten keskustelupalstojen epäasialliseen kommunikaatioon tai yksityisyyden suojan rikkomiseen.
Parhaimmillaan internet on kuitenkin loistava paikka hankkia ja jakaa tietoa, viettää aikaa erilaisten sisältöjen parissa sekä rakentaa sosiaalisia suhteita.
Näitä muistisääntöjä noudattamalla nostamme netin parhaat puolet esiin ja teemme siitä kaikille käyttäjille huomattavasti mukavamman ympäristön.
1. Käyttäydy netissä samoin kuin tosielämässä
Ruudun toisella puolen on aina toinen ihminen. Mieti hetki, ennen kuin kommentoit. Sanoisitko kirjoittamasi asian, jos kommentin vastaanottaja olisi kanssasi samassa tilassa?
Keskity rakentamaan positiivista keskusteluilmapiiriä. Kritiikkiä on hyvä muistaa ilmaista aina asiallisesti.
Puutu havaitsemaasi epäasialliseen käytökseen joko suoraan tai ilmoittamalla siitä palveluntarjoajalle.
2. Harkitse tarkkaan, millaista sisältöä jaat
Jokaisesta netissä julkaistusta kuvasta tai kommentista on helppo ottaa kopio. Näin ollen netissä julkaistut asiat eivät välttämättä koskaan katoa. Harkitse huolella, millaista sisältöä haluat jakaa.
Anna itsestäsi aina paras mahdollinen kuva – et voi koskaan tietää, kuka kommenttisi tai jakamasi kuvan näkee.
3. Muista lähdekritiikki
Internetissä ei ole julkaisukynnystä, eikä kaikkea sinne tuotettua sisältöä pystytä mitenkään valvomaan. Tämä tarkoittaa sitä, että internetissä on monenlaista informaatiota, joka ei välttämättä pidä lainkaan paikkaansa. Jos esimerkiksi jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä.
Internetissä leviää nykyään koko ajan enemmän myös eri tahojen tarkoituksellisesti tuottamaa disinformaatiota, eli väärää tietoa. Joskus väärää tietoa levittävät sivustot näyttävät ulkoisesti hyvinkin uskottavilta. Tutki aina julkaisijan taustat. Pidetäänkö alustaa tai julkaisijaa yleisesti luotettavana tahona?
4. Pidä huoli yksityisyydestä
Yksi yleisimmistä kiusanteon muodoista internetissä on valeprofiilien luominen. Jakamiasi kuvia ja tietoja saatetaan käyttää siis tietoisesti väärin. Useimmissa verkkopalveluissa omien julkaisujen näkyvyyttä voi hallita. Käytä harkintaa aina kun jaat henkilökohtaisen elämäsi tietoja täysin julkisesti.
Verkkopalveluissa saatat saada yhteydenottoja täysin vierailta ihmisiltä. Suhtaudu yhteydenottoihin varauksella ja mieti ennen kuin annat tietoja itsestäsi. Tuntemattomille ei kannata jakaa salasanoja, osoitetietoja tai muuta yksityisyyden piiriin kuuluvaa materiaalia.
Varmista, että käyttämiesi laitteiden tietoturva on ajan tasalla.
5. Myös internetissä noudatetaan lakia
Netin käyttöön liittyy joukko lakeja, joiden noudattamatta jättämisestä saattaa tulla seuraamuksia.
Tässä joitakin tärkeimpiä lakeja, jotka on hyvä muistaa internetissä liikkuessa.
Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
Netissä ei ole luvallista jakaa aineistoa, jonka jakamiseen sinulla ei ole oikeuksia. Tekijänoikeuslaki koskee esimerkiksi tuotenimiä, tekstejä, valokuvia ja musiikkia. Aineiston luvaton käyttö voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja taloudellisiin korvausvaatimuksiin.
Viestintäsalaisuus
Myös internetin alustoilla ja viestimissä lähetetyt viestit ovat viestintäsalaisuuden piirissä. Toiselle ihmiselle tarkoitettuja sähköposteja tai sosiaalisen median viestejä ei ole luvallista lukea.
Tietoverkon toiminta
Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin tarkoituksellinen ylikuormitus tai häiritseminen on kiellettyä.
Hakkerointi
Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö on rikos, josta voi seurata vankeutta. Myös toisen käyttäjän tunnusten tai salasanojen arvailu ja kokeileminen on kiellettyä.
Rasismi
Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä.
Näillä vinkeillä kohti miellyttävämpää ja turvallisempaa internetin käyttöä!
Lennu tarjoaa tehokkaat ja turvalliset IT-ratkaisut niin yritysten kuin yksityisasiakkaiden käyttöön. Tutustu yrityskäyttöön soveltuviin Sujuva IT-paketteihin. Sujuva IT -paketit ovat ammattilaistemme suunnittelemia kokonaisuuksia, jotka palvelevat monenlaisten käyttäjien tarpeita.
Yksityisasiakkaan turvallisemman nettisurffauksen varmistaa Lennun turvapaketti, joka sisältää virustorjunnan ja selauksen suojauksen lisäksi esimerkiksi kiristysohjelmasuojauksen.